Alle Wise Mind konsulenterne ønsker vores mange læsere en rigtig god sommer – og så lige lidt at reflektere over.

Hvorfor skal vi lave om på det- det har jo tjent os godt i mange år.                                                                                                  

Når noget virker rigtig godt, og i mange år, kan det godt være svært at se den langsomme nedslidning der gør at tingene pludselig ikke tjener dig mere. Vi kan nemt sidde under parasollen og nye solen og udsigten over havet, men tingene uhindret falder ned om ørene på os.

Den gamle skibsreder Hr. Møller havde et begreb kan kaldte ”Rettidig omhu”  – og med dette mente han at man løbende skulle vurdere om ens driftsapparat var gearet til at modstå de stadig nye udfordringer. Desværre oplever vi mange gange at blive tilkaldt når hjulet ER brækket af. Vi vil så gerne ind og hjælpe dit lederskab og din organisation inden du bliver fyret, – og/eller der sker større skade. Vi skal huske at når det kommer til mennesker har vi en pligt til at gøre os umagen.

Brug nu sommeren til at reflektere over om du har styr på din organisation. Er i rustet til den skærpede konkurrence omkring tiltrækning af arbejdskraft? Har I styr på Jeres miljøbelastning? Er strategien implementeret ude ved hver eneste medarbejder? Har I den rette kultur hos Jer?

 

Kultur er noget vi giver til hinanden – ikke noget vi har. 

I en Ph.d.-afhandling fra Aalborg Universitet (2016) kommer Mogens Sparre med den påstand at kultur ikke er noget vi har udenfor det enkelte individ. Han påstår at kulturen går hjem hver dag til fyraften, og dermed er kulturen placeret i de subjekter der er i organisationen. Som en slags Social Symbiose hægte det enkelte individ sig på en adfærd og omgangstone som en stor mængde af organisationens medarbejdere gør brug af. Der er tale om en Symbiose fordi nye, såvel som gamle, oplever at et flertal har en bestemt adfærd, som individet så tolker på. Nogle mennesker er hurtige til at læse og forstå en kultur, og andre finder det mere vanskeligt. De falder godt ind og finder sig godt til rette. For andre der finder det svært at aflæse kulturen kan man opleve at de hurtigt søger nye udfordringer uden for kulturen.

Det faktum at kulturen kommer til udtryk som en Social Symbiose i organisationen betyder at man som leder faktisk kan gøre noget ved sin kultur. Medarbejdernes erkendelse om kulturen og de heldig og uheldige konsekvenser kan igennem en Aktionsforsknings proces bringes frem i lyset, og vi er påbegyndt en radikal kulturforandring.

Kontakt os – vi har forstand på det.

En konflikt er meget ofte et tegn på bristede forventninger til fremtiden

Mange ledere har der rigtigt svært med konflikter. Kulturelle tilpasningskonflikter kan være blandt disse. Andre konflikter kan være mere strukturelle eller personlige. Er der noget der er værre end konflikter? Ja – ingen konflikter som følge af resignation er langt værre. Så længe der er nogen der gider kæmpe for tingenes tilstand, er der håb. Hvis man bliver apatiske og ligeglade, er man virkelig ude i alvorlige problemer. 

I enhver konflikt er der en masse uforløst energi, som den dygtige leder formår at kanalisere om til motivation og fremdrift. Du skal turde konfrontere konflikterne og vende energien over i  fremgang og udvikling. Du må ALDRIG blive bange for konflikterne.

Du skal vide at der er flere tilgang til at konflikterne opstår. Vi taler ofte om at rammevilkårene eller strukturerne kan skabe konflikter. De skal løses på én måde. Så er der individets interne konflikter, – de skal løses på en anden måde. Endelig er der konflikterne imellem en eller flere medarbejdere, – som så skal løses på en helt tredje måde. Anvender du samme konfliktstil til alle tre begår du alvorlige fejl, og det kan du faktisk ikke være bekendt. Husk – det er forbudt at gå på arbejde med ondt i maven. DU har handlingspligt.

 

RIGTIG GOD SOMMER FRA OS ALLE I WISE MIND

Share Button