Kærlig velkommen 2022 – Wise Mind ønsker alle et godt nytår

Mennesker fødes ikke med bestemte kvalifikationer – de skabes.

Ingen bliver født til at være et dumt svin, – ej heller til at være en god leder. Lad os nu bare droppe myten om den fødte leder. Platon troede faktisk på at mennesket havde ’medfødte’ ideer og evner, hvorimod Aristoteles mente, at sjælden ved sin undfangelse og fødsel er som en blank tavle, hvorpå livet og erfaringen skriver den tekst, der gradvist opbygger den enkeltes bevidsthed og personlighed (Thielst, 2006). Senere skrev filosoffen Sartre; ”Før vi lever, er livet ikke noget, men det tilkommer os at give det en mening, og værdien er ikke andet end den mening vi vælger” (Sartre, 2002). Mens vi lever, er vi under konstant påvirkning af vores omkringliggende samfund. Vi bombarderes i dag med informationer i en sådan mængde og med en kompleksitet, som intet menneske kan fordøje endsige bearbejde. Vi er derfor nødt til at opgive at sætte os ind i alt hvad vi udsættes for, og således er vi overladt til at stole på nogle kompetente mennesker som vi har tillid til. Man bør tvivle om alt, – men tro på noget.

Når vi skal vælge hvem vi så har tillid til, må vi først finde ud af hvem vi selv er. Hvad er mine værdier egentlig? Hvor går mine grænser for hvordan man vil behandle mennesker? Sætter jeg penge over mennesker? Det bliver stadig svære og svære ikke at tage stilling. På de sociale medier skal du passe på hvad du giver et Like, spørg bare dommer Seerup.

Kærester og venner bliver valgt fra for at synes det ’forkerte’ – ”Jeg skal ikke date med én der er imod vacciner” eller ”Jeg kan da umuligt være kæreste med én fra DF”

Som leder skal du vide, at alle dine Like´s og din adfærd bliver bedømt hver dag. Som leder må og skal du passe på din troværdighed. Det er af afgørende betydning, at dine medarbejdere ved hvor du står og hvad dine værdier er. Du kan ikke have et sæt af værdier på arbejdet og et andet på de sociale medier. Du skal være opmærksom på at der trækkes og sættes ind på din værdikonto hver dag, – så pas på saldoen.

 

Velkommen til Tom Steen Jensen som partner i Wise Mind.

Konsulentnetværket Wise Mind er glade og stolte over at vi har kunnet tiltrække erhvervspsykolog Tom Steen Jensen. Tom skal sikre at vi får et godt generationsskifte, idet vores mangeårige Jørgen Bech Madsen har valgt at sætte tempoet lidt ned. Jørgen har i snart mange år været en stor støtte for vores kunder og os andre konsulenter. Den plads skal Tom nu til at fylde ud. Tom er ikke en ’grøn’ uddannet psykolog, men derimod en voksen mand med en solid faglig og erhvervsmæssig ballast.

Tom har med en tid som Oversergent i forsvaret efterfølgende arbejdet med en masse spændende projekter i organisationer som KMD, SPARNORD og flere andre. Tom er meget fokuseret på at vi som mennesker trives og at organisationerne fungerer optimalt. Sammen med de øvrige konsulenter i Wise Mind kan Tom komme til at gøre stor nytte. Du er meget velkommen til at invitere Tom på en kop kaffe. VELKOMMEN TOM.

 

Jeg vil godt arbejde gratis – bare jobbet er spændende nok.

Hvad får jeg for det? Er der sat penge af til det? Når en medarbejdergruppe svarer sådan på udfordringer der er tiltrængte eller direkte nødvendige for egen faglig og personlig udvikling, har man afgjort et motivationsproblem. Hvis man som leder indretter arbejdspladsen således, at medarbejderne selv er ansvarlige for egen udvikling og med høj grad af selvledelse, er det en svær én at tackle, hvis medarbejderne til stadighed ”arbejder efter reglerne”. Hvis man selv disponerer over sin tid og man selv skal drive sin egen udvikling, som det er tilfældet i mange vidensorganisationer, har man som leder en stor udfordring, som man ikke må negligere.

Hvis en kok kan få 12 måneders ansættelse hos NOMA, vil han i mange tilfælde arbejde gratis i et år for at få det på sit CV. Hvis en konsulent fik at vide, at USA´s præsident ville have ens assistance i 6 måneder, men man fik ikke en løn for det – hvor mange tror du der ville takke nej?

Med andre ord; hvis dit job er spændende nok, og der er et udviklende indhold i arbejdet, er vilkår og dermed løn ikke så afgørende. Er arbejdet derimod udelukkende en udnyttelse af dine ressourcer og bliver der slet ikke udviklet på dine kompetencer, så stiller man automatisk spørgsmålet: Hvad får jeg for det? Er det ikke meget logisk?

 

”Den leder vil jeg gerne arbejde for”

….sagde en medarbejder til mig engang. Hvorfor er det lige at man, som medarbejder gerne vil gå gennem ild og vand for nogen ledere, mens andre ledere bare ikke kan få motiveret én?

Det er 100 % sikkert, at den leder der begrænser sine medarbejderes råderum og f.eks. forbyder enhver privat brug af Internettet, ikke har forstået, at de gamle skel mellem fritid og arbejdstid er blevet udvisket. Et forbud mod betaling af regninger fra virksomhedens net, vil jo automatisk betyde, at medarbejderen også begynder at ”arbejde efter reglerne” og gå hjem når de 7 timer er gået. Var det det vi gerne ville?

En engageret og top motiveret medarbejder arbejder med en sådan intensitet, at vedkommende slet ikke har tid for hvornår arbejdsdagen er slut. Vedkommende brænder for sit arbejde, og arbejdsdagen er ofte for kort. Den slags medarbejdere kan ofte møde næste dag, og så have udført en opgave hjemme på egen computer. De kan logge på virksomhedens netværk hjemmefra, og ofte sidde og arbejde med sager, som de har ansvar for.

Så kære leder, har du problemer med at dine medarbejdere ser på irrelevante hjemmesider, facebook og lign., kan det være som afslapning i en stresset hverdag, – eller også kan det være, at Jeres arbejdsmiljø er så demotiverende, at man for at slå tiden ihjel til det bliver fyraften, er nød til at hente hjælp fra nettet.

De virksomheder der har denne slags problemer, ider ofte af en usynlig ”Ikke ville vide viden” som koster virksomheden så mange låste ressourcer, at den ikke kan fungere økonomisk forsvarligt. Og kære leder, svaret er ikke en heksejagt på medarbejdere, eller en lukning af populære hjemmesider. Svaret er uddannelse eller udskiftning af medarbejderne.

Organisationsudvikling er vejen til mere velstand og mere effektivitet i din organisation.

Share Button